Yumurta Dondurma
Yumurta dondurma; kadının yumurtalığından elde edilen yumurta hücrelerinin (oosit) ileride çocuk sahibi olmak amacıyla dondurularak saklanması işlemidir.
Sağlık, kariyer, ekonomi, sorumluluk ve kişisel nedenler sonucunda bebek yapmayı erteleyen kadınlar yumurta dondurma işlemi ile istedikleri zaman ve hiçbir yasal prosedüre takılmadan ebeveyn olabilirler.
Yumurta (Oosit) Dondurma kimler için uygundur?
Çoğunlukla cerrahi operasyon geçirecek, kanser tedavisi görecek, yumurta rezervi düşük veya erken menopoz riski olan kadınlara önerilmektedir. Bunlarla birlikte;
- Kemoterapi ve radyoterapi alan kanser hastalarına
- Doğurganlığı olumsuz etkileyen sağlık problemleri yaşayanlara
- Eğitim, kariyer ve kişisel hedefler ile bebek sahibi olmayı erteleyenlere
- Bebek sahibi olmak için doğru zamanı beklerken doğurganlığı azalanlara
Yumurta Dondurma İşlemi nasıl yapılır?
Yumurta dondurma işleminde de tüp bebek tedavisinde uygulanan hormon tedavisi aynı şekilde uygulanır. Tedaviye hastanın adeti ile birlikte başlanarak, hormon iğneleri kullanılır ve elde edilecek oosit sayısı artırılır. Hormon iğnelerinin kullanıldığı süreç ve takibi tüp bebek tedavisi ile aynıdır. Yumurta dondurma işleminde de oositler anestezi altında, vajinal yolla toplanır. Embriyoloji laboratuvarında mikroskop altında tespit edilen oositler özel solüsyonlar içerisine alınarak, “incubator” denilen özel aletlere yerleştirilir. Oositlerin, toplanma işleminden iki saat sonra, etrafındaki hücreler temizlenir, kalite ve olgunluk dereceleri değerlendirilir. Sadece kaliteli ve olgun olan oositler dondurularak -196 C’deki sıvı nitrojen içerisinde depolanarak saklanır. Saklama süresinde kısıtlama yoktur.
Düşük yumurtalık rezervi nedir? Yumurta tembelliği olan kadınlar yumurta dondurma işlemi yapabilirler mi?
Her kadın belli bir sayıda yumurta ile doğar ve üreme çağı boyunca, her adet döneminde bu rezerv belli bir oranda azalır. 35 yaş sonrasında yumurtalık rezervi ve doğal yollarla gebe kalma şansı giderek azalmaktadır.
Yaşın ilerlemesi ile doğal olarak azalan yumurtalık rezervi haricinde bazı tıbbi sebeplerle genç kadınların yumurtalıklarda yumurta rezervi azalabilir veya yumurtalık dokuları hasar görebilir. Yumurta tembelliğine neden olabilecek tıbbi nedenler:
- Ailede erken menopoz öyküsü (anne ve kız kardeşte),
- Ailevi meme kanseri öyküsü,
- Endometriozis varlığı,
- Bazı genetik hastalıklar: (Turner Sendromu, Frajil-X sendromu, Musküler distrofi , BRCA-1 taşıyıcılığı),
- Sigara,
- Alkol kullanımı
Bu kadınların yumurta sayıları az olmasına karşın yaşları genç olduğu için yumurtaları kalitelidir. Bu yumurtalar dondurularak saklandığında kadının yaşı ilerlese bile yumurtalar genç olduğu için çözüldüğü zaman uygulanan tüp bebek tedavilerinde hamile kalabilme ve bu hamileliğin sağlıklı doğan bebeklerle sonuçlanma şansları daha fazladır.