MENOPOZ ANNE OLMAYA ENGEL Mİ?
Menopoz; en az 12 aylık adetsiz bir dönemin takip ettiği veya her iki yumurtalığın cerrahi olarak çıkarıldığı veya harap edildiği zamandan önce görülen son adet şeklinde tanımlamaktadır. Kadının yaşı ilerledikçe yani menopoz yaklaştıkça kadının yumurta kapasitesi ve yumurta kalitesi azalır.
Bir başka deyişle menopoz, yumurtalık fonksiyonlarının kaybı sonucu adet kanamalarının kalıcı olarak kesilmesi şeklinde tanımlanabilir.
Yumurtalıklarda yumurta hücrelerinin kalmaması nedeniyle menopoz döneminde kadınların hamile kalması mümkün değildir.
Çünkü döllenmenin gerçekleşmesi için yumurta hücrelerine ihtiyaç vardır.
Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte bu durumu yaşayan kadınlar için de alternatif üreme yöntemi meydana çıkmıştır.
Bu yöntem Yumurta Donasyonu ‘dur. Menopozda kadının rahmi zarar görmez ve sadece yumurtlama olayı son bulur.
Yumurta donasyonunda donörden alınan sağlıklı ve genç yumurta hücresi ile menopoza giren kadınların gebe kalabilmesi mümkün hale gelmiştir.
Adet düzensizliği veya adet kesilmesi yaşayan kadınlar menopoza girdiklerini düşünebilirler. Ancak adet kesilmesinin ya da adet düzensizliğinin altında yatabilecek başka nedenler olabileceği için bir kanıya varmadan doktor kontrolünden geçmek daha sağlıklı olacaktır. Kadınlarda adet aralığının 21 günden kısa veya 35 günden uzun olması adet düzensizliği olarak adlandırılır.
Adet düzensizliği beraberinde gebe kalma zorluğunu da getirebilir. Adet düzensizliğine yol açan hastalıkların ya da durumların tedavisi sonucunda hamilelik elde edilebilir. Adet düzensizliğinin birçok sebebi olabilir. Kadının çevresel faktörleri ve fizyolojik durumu ilk akla gelen problemlerdendir. Stres, anksiyete ve mevsimsel değişiklikler adet düzensizliğinin sebebi olabileceği gibi hormonsal problemler de adet düzensizliğinin sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
Bunlara ek olarak, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzında yer alan polipler, miyomlar ve az da olsa rahim kanseri adet düzensizliğine neden olabilir. Beyin tarafından yumurtalıklar uyarılmadığında hormon döngüsü çalışmaz ve kadınlar bu durum sonucunda kendiliğinden adet göremezler.
Bu durumlarda hormon takviyesi yapılarak yumurtlama sağlanabilir ve gebelik mümkün kılınabilir.
Yumurta Donasyonu tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.