Kimler tüp bebek yaptırabilir?

35 yaş altı bir yıl, 35 yaş üstü ise 6 ay boyunca korunmasız ilişkiye girilmesine rağmen gebeliğin oluşmadığı durumlarda çiftlere tüp bebek tedavi yöntemi önermekteyiz. Önerdiğimiz yöntemler sadece yumurtlamanın uyarılması, aşılama veya tüp bebek yöntemi olabilir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağını uzman doktor kararı ile belirlemekteyiz.

Tüp Bebek yaptırma nedenleri arasında genellikle tüplerin tıkanıklığı, menopoz, erkek sperm sayısı azlığı veya kalitesinin düşüklüğü gibi çeşitli nedenler olabilir.

Bunun yanında direkt olarak tüp bebek tedavisi gerektirmese de uzun süreli diğer infertilite tedavilerinden (aşılama, yumurtlama ilaçları vs.) sonuç alınmamış ise tüp bebek tedavisi denenebilir.

Menapozdayım, çocuk sahibi olabilir miyim?

Sağlıklı bir rahme sahip olan her kadın çocuk sahibi olabilir. Menopozdan dolayı artık kendi yumurtalarınız ile çocuk sahibi olamayacaksanız bile yumurta donasyonu tedavisiyle gebe kalıp çocuğunuzu kucağınıza alabilirsiniz.

Şehir dışından takibimizi yaptırmamız mümkün mü?

Bulunduğunuz şehirdeki kadın doğum uzmanı ile aramızda iletişim problemi olmadığı sürece bu mümkündür. Pek çok şehirde birçok doktor arkadaşımız çalışmakta olup, size yakın bir arkadaşımıza muayene olmanız için yönlendirebilmekteyiz.

Yumurta toplama(OPU) ne kadar sürede gerçekleşir?

Yumurtalıklardaki follikül sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 10 ile 120 dakika arasında süreceğini söyleyebiliriz. Yumurta toplama öncesi ve sonrası hazırlıklar da süreye dahil edildiğinde maksimum 2 saat içinde işlem tamamlanabilir.

Yumurta toplama(OPU) ağrılı bir işlemi midir?

Yumurta toplama işlemi anestezi altında gerçekleştirilen bir süreçtir.  Bu nedenle nispeten ağrılı olmayan bir işlemdir.  İşlem sırasında damar yoluyla kullanılan sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlarla işlem rahatça yapılabilecektir.  Nadiren daha derin anestezi gerekebilir.

Tüp bebek işleminde eşimin ne zaman sperm vermesi gerekecek?

Yumurtaların toplandığı gün eşinizden de semen örneği alınacaktır. Ayni gün eşinizden alınan semen örneği ve sizden toplanan yumurtalarla laboratuvar ortamında embriyolar oluşturulmaktadır. Esinizin sperm vermesi gereken süre öncesi 3-5 gün cinsel perhiz önerilmektedir.

Eşimde hiç sperm yok, çocuk sahibi olabilir miyiz?

Meni içinde sperm hücresi gözlenmeyen baba adaylarında Mikro TESE, TESE ve TESA operasyonları ile testis dokusundan alınan örnekten sperm hücresi bulunabilinir.

PGD (Genetik Tanı) nedir?

PGD, tüp bebek uygulaması sırasında embriyoların genetik testi yapıldıktan sonra yalnızca sağlıklı olanların seçilip anneye transfer edilmesi işlemidir.

PGD işleminin diğer faydaları şu şekilde özetlenebilir;

Uygun olgularda tüp bebek uygulamasının başarısını arttırır.

  •  Gebelik oranını arttırır.
  •  Gebeliğin abortus (düşük) ile sonuçlanma riskini azaltır.
  •  Gebeliğin tıbbi sonlandırılma gerekliliğini azaltır.
  •  Çoğul gebelik oranını azaltır.
  •  Tekrarlayan başarısız IVF denemelerinin getirdiği ekonomik ve psikolojik yükleri azaltır.
  • Bebeğin cinsiyet belirlenebilir.

Tüp bebek tedavisi için uzak yerden geldim. Ne zaman evime dönebilirim?

Transferden sonra kısa bir dinlenmenin ardından, yürüyerek gitmemek şartıyla evinize hemen dönebilirsiniz. Ayrıca uçak yolculuğu ile şehrinize dönmenizin de herhangi bir sakıncası yoktur.

Yumurta donasyonu ne kadar süre alır?

Yumurta donasyonu için hasta Kıbrıs’a gelmeden önce 15 gün süre ön tedavi süreci bulunmaktadır. Bu süresi bulunduğunuz yerde geçirebilirsiniz. Bu ön tedavi sonrası hastanın tedavi durumuna göre Kıbrıs’ta kalma süresi en az 2 gün en fazla ise 7 gündür

Embriyo dondurma işlemi nedir?

Laboratuvarda kadından alınan yumurtalarda tüp bebek yöntemi ile elde edilen fazla sayıda embriyo varsa dondurularak daha sonra transfer edilebilmektedir.
Bu şekilde, önceki uygulamada gebelik elde edilmemişse bir sonraki uygulamanın güçlüğü ve maliyeti azalmaktadır.

Ödeme şeklimiz nasıl olacaktır?

Ödemelerimiz Euro cinsi üzerinden belirlenmiş olup, ilk işlem gününde tamamı nakit ödenecek şekilde kabul edilmektedir. Eğer istenirse günlük KKTC piyasası döviz kurları temel alınarak TL, USD veya GBP olarak ödeme kabul edilebilir. Ödemelerde herhangi bir taksitlendirme seçeneği bulunmamaktadır.

Kıbrıs’ ta tüp bebek işlemlerinde yaş sınırlaması var mıdır?

Hayır yaş sınırlaması yoktur. 45 yaş üstü hastalarımızdan kardiyoloji ve dahiliye doktorlarından sağlıklı olduklarına dair rapor istenmektedir. Bununla aşağıda belirtilmiş olan kan testlerinin yapılması zorunludur.

Kadınlar için: Hemogram, tsh,akş, üre ,kreatinin sgot, sgot, kan grubu, vdrl, hbsag, hcv, hiv

Erkekler için: vdrl, hbsag, hcv, hiv

55 yaş üstü hastalarımızın KKTC Sağlık Bakanlığınca yapılan etik kurula katılmaları gerekmektedir.

Bu tedaviler sonucu yumurtalık rezervi tükeniyor mu?

Yumurtalıkların tüp bebek amaçlı uyarılması rezervi azaltmaz.

Her yumurta döllenir mi?

Yumurtaların döllenmesi için olgun ve yapısal olarak normal olmaları gerekir. Her yumurta döllenmeye müsait değildir. Döllenen her yumurta ise sağlıklı bir embriyo haline dönüşmez.

Daha önce Kıbrıs’ a hiç gelmedik ulaşım nasıl sağlayacağız? Konaklama için önereceğiniz bir otel var mıdır?

Hava alanı, oteliniz ve hastanemiz arasında ulaşımınızı biz sağıyoruz. Bununla birlikte sizlere yardımcı olabilmek adına birçok otelle sizler için anlama yaptık. Tercih etmiş olduğunuz otelle rezervasyonunuz bizim tarafımızdan yapılmaktadır.

Transfer sonrası hemen dönüş yapabilir miyim?

Transfer sonrası yolculuk yapmanın bilimsel olarak kanıtlanmış herhangi bir sakıncasının olmadığından işlem sonrası tavsiye ettiğimiz gibi transferden ertesi gün veya aynı gün dönmenizin bir sakıncası bulunmamaktadır.

Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirlenebilir mi?

PGD denilen genetik test ile cinsiyet belirlenebilmektedir.

Tüp bebek Tedavisi süresince hastanede yatmak gerekli midir?

İşlemin hiçbir aşamasında yatış gerekmez.

Gebelik oranı herkes için aynı mıdır?

Her uygulamada aynı çift için bile aynı olmayabilir. Yukarıda sıraladığımız faktörler değişkenlik gösterebilir. Bir ay kötü embryo transfer edilebilir, diğer ay iyi embryo gelişip gebelik oluşabilir. Arada gebelik şansını iyileştirecek başka bir uygulama yapılmamış olsa bile (histeroskopi ve laparoskopi işlemleri gerekli olduğu durumlarda iki uygulama arasında yapılmaktadır) her uygulama ve her embryo için gebelik şansı farklıdır.

Tüp bebek tedavisi kaç kez denenebilir?

Tüm üreme tıbbı uzmanlarının ortak kararına göre yeterli sayıda yumurta varsa ve iyi embryo gelişebiliyorsa denemeye devam edilebilir. Beşinci, yedinci denemede gebe kalan hastalarımız vardır.

Yumurtaların bol sayıda ve cerrahi bir işlem ile (iğne ile aspire edilerek) toplanıyor olması erken menopoza girmeye sebep olabilir mi?

Bu kuşku da az olmayacak şekilde hastalarımızca taşınmaktadır. Herhangi bir sayısal azalma ya da tükenme olmuyor. Biz ilaç tedavisi ile o aya ait yumurta grubunu büyütüp onları topluyoruz. Toplam sayı içinde o ay elde edilen sayı anlamlı bir azalmaya sebep olmamaktadır.

Bu tedaviler sonucu dış gebelik olur mu?

Dış gebelik olasılığı %1-3 civarındadır. Hem rahim içinde hem de dışında olma olasılığı ise %0.5 tir. Buna heterotopik gebelik denir.

Dondurulmuş embriyo ile normal tüp bebek yöntemiyle doğmuş bebekler arasında sakatlık riski farkı var mı?

Hiçbir fark yok.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı olumsuz yönde etkileyen faktörler nelerdir?

Spermlerin testis içinden alınması, rahim içinde embriyoların tutunmasını engelleyecek yapışıklık, myom veya polip gibi problemlerin olması, tüplerin tıkalı ve içlerinin su dolu olması tüp bebekte başarıyı olumsuz olarak etkiler.

Kadınların doğurganlığını etkileyen faktörler nelerdir?

En önemli faktör yaştır. Kadın yaşı arttıkça gebe kalabilme şansı azalır. 44 yaşından sonra pratik olarak gebelik şansı ihmal edilebilecek kadar azdır. Daha önce geçirilmiş cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, yumurtalık ve tüpleri etkileyen enfeksiyonlar da gebelik şansını olumsuz olarak etkiler.

Tüp bebek işlemi sırasında oluşabilecek riskler nelerdir?

En önemli riskler çoğul gebelik ve hiperstimülasyon sendromudur.

Miyomlar ve tüplerin tıkalı olması hamileliği etkiler mi?

Miyomlar rahim iç tabakasına yani bebeğin gelişeceği yere baskı yapıyorsa gebelik şansını etkiler. Rahim duvarından dışarı doğru büyümüş olan miyomlar ise çok büyük olmadıkça gebelik şansını etkilemezler. Tüplerin tıkalı olması ise gebelik oluşumunu imkânsız kılar.

Merak ettiklerinizi bize sorun.

Mesaj Gönder
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?